2.12.2016 ~ Špaček & Sekera ~ koncert

2.12.2016 ~ Špaček & Sekera ~ koncert

Vrchol hudební sezóny! Poprvé v Písku Josef Špaček - vynikající mladý český houslista, který žije a koncertuje převážně v zahraničí. V Písku vystoupí 2. prosince spolu s klavíristou Miroslavem Sekerou, kterého písečtí posluchači znají již z dřívějších koncertů. Nenechte si ujít tuto mimořádnou hudební příležitost!


Mladý český houslista Josef Špaček se rychle etabluje jako jeden z nejlepších houslistů své generace. Pracoval pod vedením renomovaných pedagogů, například Idy Kavafianové a Jaime Lareda působících na Curtisově hudebním institutu ve Filadelfii či Itzhaka Perlmana z newyorské Juilliard School. V květnu roku 2012 se stal jedním z finalistů Mezinárodní soutěže královny Alžběty v Bruselu; v roce 2009 zvítězil v mezinárodní houslové soutěži Michaela Hilla (Nový Zéland) a v roce 2008 získal třetí cenu a cenu mladé poroty na mezinárodní houslové soutěži Carla Nielsena. V současné době kombinuje úspěšnou sólovou dráhu s kariérou koncertního mistra České filharmonie. Z jeho nedávných či plánovaných koncertů lze uvést sólová vystoupení s Českou filharmonií pod taktovkou Jiřího Bělohlávka a Jakuba Hrůši (koncerty v Praze, v březnu 2015 debut ve vídeňském Musikvereinu, v dubnu 2015 turné zahrnující pět koncertů ve Velké Británii a koncerty v USA a Austrálii), vystoupení s Malajsijskou filharmonií pod vedením dirigentky Alondry de la Parra, v červnu 2015 koncert s orchestrem Essener Philharmoniker pod taktovkou Tomáše Netopila a v prosinci 2014 vystoupení s Orchestre Philharmonique de Luxembourg a Jiřím Bělohlávkem. Dalšími doprovodnými tělesy Josefa Špačka byly či budou Nederlands Philharmonisch Orkest, Kristiansand Symfoniorkester pod vedením Giordana Bellincampiho, Shanghai Symphony Orchestra, Janáčkova filharmonie, Filharmonie Bohuslava Martinů, budapešťský Komorní orchestr Ference Erkela či Symfonický orchestr hl. Města Prahy FOK. Josef Špaček se věnuje rovněž recitálům, a to jak na evropských pódiích (mj. v pražském Rudolfinu, vídeňském Konzerthausu či lázních Schloβ Elmau), tak v Asii a ve Spojených státech.

V minulých letech vystupoval Josef Špaček sólově například s Českou filharmonií a orchestrem PKF – Prague Philharmonia, se zahraničními tělesy Philadelphia Orchestra, Auckland Philharmonia Orchestra, Kansas City Symphony, Queensland Symphony Orchestra či Orchestre National de Belgique a dále s Českým komorním orchestrem, Brněnskou filharmonií, Filharmonií Bohuslava Martinů a Ruskou komorní filharmonií.

Spolupracoval mimo jiné s dirigenty Jiřím Bělohlávkem, Jakubem Hrůšou, Christophem Eschenbachem, Manfredem Honeckem, Jamesem DePreistem, AsheremFischem, Royem Goodmanem, EliahuInbalem a RossenemMilanovem. Josef Špaček se pravidelně účastní hudebních festivalů: vystupoval například na festivalech Pražské Jaro a Dvořákova Praha, na coloradském festivalu Bravo! Vail, na illinoiském Ravinia Festival, festivalu Moravský podzim a festivalu Chamber Music Connectsthe World v německém Kronbergu.

V dubnu roku 2013 vydala společnost Supraphon Josefu Špačkovi první recitálovou nahrávku. Společně s klavíristou Miroslavem Sekerou na ní interpretuje díla Leoše Janáčka, Bedřicha Smetany a Sergeje Prokofjeva a za jeho provedení se mu již dostalo vynikajících recenzí. V říjnu roku 2014 nahral pro značku Supraphon druhé CD, tentokrát s Českou filharmonií a Jiřím Bělohlávkem. V březnu roku 2013 vydala společnost Naxos jeho nahrávku skladeb H. W. Ernsta, pořízenou v roce 2010. V roce 2006 natočil své první CD s kompletním provedením sonát pro sólové housle EugènaYsaÿe.

Česká mutace časopisu Forbes zahrnula Josefa Špačka mezi „třicítku nejvlivnějších lidí pod třicet“.

Josef Špaček hraje na housle vyrobené v roce 1855 v dílně Jeana-Baptista Vuillauma.


Hře na klavír se Miroslav Sekera věnuje od tří let, kdy jeho nevšední talent objevila vynikající pedagožka profesorka Zdena Janžurová. Současně s klavírem započal studium hry na housle. Díky umění hry na klavír a současně na housle byl vybrán do role malého Mozarta v oskarovém filmu „Amadeus“ režiséra Miloše Formana. Hře na oba nástroje se věnoval až do svého přijetí na Pražskou konzervatoř, kde se rozhodl pouze pro studium hry na klavír. Byl přijat do třídy profesorky Evy Boguniové.

Po celou dobu studií též navštěvoval třídu profesora Martina Ballýho. Dále pokračoval na Hudební fakultě Akademie muzických umění v Praze u docenta Miroslava Langera. Studium

V roce 2006 mu bylo vydáno sólové CD firmou Multisonic za podpory Nadace Českého hudebního fondu s díly J.Brahmse, D. Scarlattiho, M. Moszkovského. Pro soudobého bostonského hudebního skladatele Josepha Summera nahrál v USA tři CD, které vydaly nahrávací společnosti Albany Records a Navona Records. V roce 2013 nahrál s houslistou Josefem Špačkem CD pro firmu Supraphon. Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. Již podruhé vystoupil jako sólista se symfonickým orchestrem FOK pod vedením dirigenta Jiřího Kouta. Pravidelně spolupracuje s mezzosopranistkou Dagmar Peckovou, či hornistou Radkem Baborákem.


Program:L. van Beethoven - Sonáta F dur, op. 24, č. 5

Allegro

Adagio molto espressivo

Scherzo. Allegro molto

Rondo. Allegro ma non troppo

Erich W. Korngold - Mnoho povyku pro nic, op. 11, suita

---------------------

A. Dvořák - Sonatina G dur, op. 100

Allegro risoluto

Larghetto

Scherzo. Molto vivace

Allegro

M. Ravel - Tzigane

Délka akce: 90 minut
Datum lokální premiéry: 2. prosinec 2016

Informace o akci a jejím konání