Divokej Bill

Divokej Bill

Galerie

Divokej Bill spouští vlnu Tsunami!

Čtyřleté čekání na novou, v pořadí sedmou řadovku Divokýho Billa je od 5. 5. u konce! Album s názvem Tsunami vyšlo digitálně a na CD v pátek 5. května, následně pak - vůbec poprvé v historii kapely - také na LP! Po loňském, stejnojmenném singlu si z něj můžete však už dnes dát další ochutnávku - singl Kořala, který je nyní exkluzivně v prodeji na Supraphonline.cz. Některé z nových písní zazní samozřejmě i naživo na nadcházejícím turné. To startuje 25. května v Plzni, čítá celkem 23 zastávek napříč republikou, a kapela ho zakončí 2. září v domovských Úvalech.

Písničky jsme jako vždy sbírali delší dobu, některé vznikly v mezidobí od poslední desky zbrusu nově, jiné byly rozpracované již řadu let a čekaly na ztvárnění. Taky jsme dorazili nějaké nápady, co se nevešly na předešlou desku. Pomalé i rychlé, vážné i veselé, je to tak půl na půl, komentuje vznik a charakter novinky frontman Divokýho Billa Vašek Bláha.

K tvůrčímu procesu pak dodává: Tvoříme tak, že se přinese nápad a ve zkušebně se přemílá a přemýšlí, jak ho zpracovat. Kvůli rozmanitosti jsme pár pecek taky dotvořili až ve studiu. Snažili jsme se, jak experimentovat, tak zachytit náš klasický syrový zvuk. Do celkového zvuku, aranží a vlastně všeho také velkou měrou zasáhl náš producent Pavel Karlík ze studia Sono, se kterým děláme už třetí studiovou desku.

Tucet nových písní natáčeli Billové během prvních měsíců letošního roku a autorsky se na nich nejvíce podíleli Vašek Bláha a Roman Procházka. Celkové aranže jsou pak jako vždy společným dílem celé kapely a - jak zmiňuje - Vašek Bláha výše, velkou měrou přispěl také producent Pavel Karlík. Kromě obvyklého nástrojového složení se navíc můžeme těšit v některých písních i na foukací harmoniku v podání banjisty Jacka, Jurdův kontrabas nebo na smyčcové pasáže, které má na svědomí Apollon Quartet a zaslechnete i syntetické zvuky.

Tematicky je deska taková Billovská klasika, tedy všehochuť, texty jsou o svobodě, kamarádství, lásce, hodně radosti, trochu splínu, ale také o mejdanech a životě s kapelou, Nechybí ani naše oblíbené námořnické téma. Právě námořnická píseň, jmenuje se Naděje, v sobě skrývá i hodně zajímavý příběh, když si každou sloku napsal na míru jeden z nás, a taky si ji na desce zazpíval, dodává Bláha.

Další zajímavostí je určitě píseň Země draků. Vznikla na popud našeho kamaráda grafika a spisovatele Jana Bodrova, který nás poprosil o písničku ke své krásné fantasy knize. Vycházet bude letos a je rozhodně na co se těšit, doplňuje Roman Procházka.

Jak už se stalo u Divokýho Billa dobrým zvykem, mohou se fanoušci těšit i na zajímavý booklet skrývající nejednu vychytávku. Máme připravenou takovou hru pro fanoušky, kteří si koupí jak klasické CD, tak i naše vůbec první LP, které se chystáme vydat ke startu turné. Myslíme, že na to přijdou sami, ale samozřejmě vše kolem této 'hry' budeme postupně odtajňovat, jakmile bude deska venku prostřednictvím našich webových stránek a nebo Facebooku," naznačuje Procházka.

K samotnému vydání alba na LP pak říká producent Pavel Karlík: Vinyl prožívá recesi, dříve taková šance nebyla. Navíc velká deska zní trochu jinak než CD nebo mp3 a má i své výtvarné stránky. Mp3 nemůžete držet v ruce, nemá obal s fotografiemi, nemá žádnou vůni atd. LP je důstojný umělecký předmět, ve kterém je navíc uložena hudba.

Vinyl Tsunami bude k dispozici na nadcházejícím turné, kde fanoušci uslyší kromě již z předchozích koncertů známých pecek Tsunami, Kořala, Vodrhovačka a Utrejch také několik dalších novinek. Nových věcí bychom chtěli hrát co nejvíce, na všechny však asi nedojde, ale tak polovinu desky určitě představíme i naživo, to je vždy výzva, která nás baví, komentuje to Bláha.

Pořádá Centrum kultury města Písek a Divokej Bill, s.r.o.

Areál otevřen od 18:00

Koncert začne ve 20:00

PP 380 Kč / NM 450 Kč

Vstupenky zakoupíte v předprodeji na pokladnách Centra kultury města Písek a také na Ticketstream: https://www.ticketstream.cz/tsp/ts1website/akce/divokej-bill-lobkowicz-tour-2017-118015?

Délka akce: 90 minut
Datum lokální premiéry: 29. červenec 2017

Informace o akci a jejím konání