Australští impresionisté ~ projekce s přednáškou

Australští impresionisté ~ projekce s přednáškou

Galerie

Plátno na plátně aneb promítání výstavy Australští impresionisté podle výstavy v Národní Galerii v Londýně (2016-2017).

Promítání představí 4 nejvýznamnější australské impresionisty -

Toma Robertse (1856-1931), Arthura Streetona (1867-1943), Charlese Condera (1868-1909) a Johna Rusella (1858-1930). Kromě promítání jejich vynikajících děl se dozvíte řadu zajímavostí o jejich pozoruhodných životních osudech.

Kromě momentek ze života v rychle se měnících městech jako Melbourne a Sydney se podíváme na oslňující krajiny pobřeží a buše. Zajímavé bude také sledovat obrazy Robertse, Streetona a Condera, které symbolizují pocit vznikající národní identity těsně před vznikem Australské federace roku 1901. Projekci tak doplňují informace o dějinných souvislostech tehdejší Austrálie.

Russell byl naopak australský emigrant, který strávil téměř celou kariéru ve Francii a počítal se mezi přátele Van Gogha, Moneta a Matisse. Stejně jako jeho kolegové v Austrálii úspěšně zachycoval prchavé okamžiky světla v krajině a experimentoval s použitím barvy.

Díky zapůjčení obrazů z předních australských muzeí a soukromých sbírek, které leckdy nebyly mimo Austrálii vystaveny, si můžete uvědomit, jak byl impresionismus mezinárodní.

Přibližně 50 obrazů z výstavy doplňuje zhruba 20 děl, která dosud nebyla vystavena a pocházejí z pozdějších období tvorby těchto malířů.

Délka akce cca 70 minut.

Délka akce: 60 minut
Datum lokální premiéry: 3. květen 2017

Informace o akci a jejím konání