LiTHe Blås

LiTHe Blås

Galerie

V rámci Evropského turné vystoupí v Palackého sadech švédský studentský orchestr „LiTHe Blås“.

První studentský festival se konal v květnu 1973 v Linköpingu. Tehdy si studentská unie uvědomila, že Linköping nemá vlastní orchestr a rozhodli se jeden narychlo založit. 12 studentů dalo dohromady kapelu a na festivalu zahráli několik klasických švédských pochodů. Orchestru se podařilo přežít i po festivalu a začal růst.

Někdy v 80. letech se orchestr rozhodl opustit Švédsko a vydat se na své první turné po Evropě. O té doby vyjíždí na turné prvavidelně. Navštívili již země jako Německo, Holandsko, Polsko, Itálii a Norsko. Orchestr také obměňuje své členy a upravuje repertoár.

Dnes je orchestr dobře etablován na studentské půdě Linköpingu, a každý druhý týden hraje pro studenty i firmy. LiTHe Blås se skládá ze zhruba 50 aktivních členů a stovky bývalých členů, kteří se čas od času ke společnému koncertu připojí.

A jak zmiňují sami členové orchestru LiTHe Blås „Pro nás je vždy nejdůležitější radost z hraní a společná zábava. Je totiž zábavné nás nejen sledovat, ale i poslouchat. Teď po dlouhém studijním semestru jsme velmi rádi, že se opět vydáváme na turné po Evropě. Budeme hrát a slavit."

Délka akce: 60 minut
Datum lokální premiéry: 14. červen 2017

Informace o akci a jejím konání