Dotkni se Písku 2017

Dotkni se Písku 2017

Městská slavnost Dotkni se Písku 2017 se letos ponese v barokním stylu.

Od pátku 9. června do neděle 11. června se obyvatelé a návštěvníci města Písku mohou těšit na tradiční městskou slavnost Dotkni se Písku. V novodobé historii se uskuteční již po dvacáté páté. Pro všechny generace je připravena rozmanitá zábava v podobě hudebních a tanečních vystoupení, dobových programů a workshopů. Historická část akce se ponese v barokním duchu s odkazem na dobu Marie Terezie, ve které písecká slavnost vznikla.

Hlavní koncerty a představení se odehrají na Velkém náměstí. Vystoupí např. Aneta Langerová, Václav Neckář, Marek Ztracený, UDG, ze zahraničních interpretů třeba baskická hudebně taneční skupina Korrontzi nebo skupina rakouských harmonikářů Linzer Quetschnspüla. Chybět nebudou ani vystoupení místních spolků a skupin, jako například Písecký komorní orchestr, Písečan, TC Z.I.P., Písečánek, TC Louisiana a další.

Příznivci country nebo dechovky naleznou své útočiště v Palackého sadech. Zde bude určitě největší hvězdou nekorunovaný král české dechovky Josef Zíma, který přijde se svou uměleckou partnerkou Yvetou Simonovou a orchestrem Jiřího Sládka s pořadem Už kamarádi… Dále Písecká čtyřka Josefa Nováka, Pavlína Jíšová a přátelé, Strings, Dechová hudba města Písek, Hastrmani a další.

Mezi letošní hlavní novinky patří videomapping, který se bude promítat na budovu radnice, a to jak v pátek, tak v sobotu. Místo klasického ohňostroje je připraven stylový barokní ohňostroj.

Historická část večerního programu začne v pátek historickým průvodem. Do průvodu jsme zapojili i veřejnost – dobrovolníci budou mít zapůjčené dobové kostýmy z Barrandovských ateliérů. Na průvod naváže Slavnost pro Marii Terezii a noční lampiónový průvod. V sobotu si návštěvníci určitě nenechají ujít barokní šermířské drama z období třicetileté války pod názvem Na křídlech války nebo vodní bitvu pod hradem. Doprovodný program pro děti bude probíhat oba dny na Bakalářích a Parkánech.

Pro náctileté je připraven program v letním kině. Páteční večer je vyhrazen taneční pěnové párty, sobotní program vyvrcholí vystoupeními mladého hiphoppera PJaye, rappera Lipa a Viktora Sheena.

Městskou slavnost zakončí tradiční nedělní bohoslužba. Modlitba ranních chval v děkanském kostele bude pokračovat modlitbou za město u Mariánského sloupu a následným průvodem z Alšova náměstí zpět do děkanského kostela, kde se uskuteční společná mše svatá. V průběhu slavnosti bude zpívat a na dobové nástroje hrát soubor Ritornello.

Centrum kultury města Písek, jako hlavní organizátor městské slavnosti, připravilo pro návštěvníky novou podobu webu www.dotknisepisku.cz s možností filtrování programu podle zvolených kritérií.

Vstup na slavnost je zdarma.

Více na webu Dotkni se Písku

Délka akce: 60 minut
Datum lokální premiéry: 9. červen 2017

Informace o akci a jejím konání