Oklamaný

Oklamaný

Od Oscarové Sofie Coppoly

Dusno až k zalknutí. Tak lze nejlépe charakterizovat atmosféru v izolované dívčí internátní škole, kde se znenadání objeví muž. Jediný široko daleko. Oscarová režisérka Sofia Coppola (Ztraceno v překladu) natočila film plný zničujících emocí, které roznítily chtíč, vášeň a láska. Ve snímku, za který získala cenu za nejlepší režii na festivalu v Cannes, excelují Colin Farrell, Nicole Kidman, Kirsten Dunst a Elle Fanning.

Za zdmi izolované dívčí školy zuří americká občanská válka, ale její studentky a učitelky probíhající konflikt neberou na vědomí. Dokud nezaklepe na jejich dveře. Těžce zraněného nepřátelského důstojníka Johna McBurneyho (Colin Farrell) se ujmou v aktu křesťanského milosrdenství, aby ho, hned jak se trochu postaví na nohy, vydaly „svým“ vojákům jako válečného zajatce. Jenže John si postupně omotá kolem prstu nejen mladičké studentky v čele s krásnou Alicií (Elle Fanning), ale i jejich staropanenskou učitelku Edwinu (Kirsten Dunst) a především ředitelku školy (Nicole Kidman). Ve všech se díky němu probouzejí emoce, které ještě nebo už dlouho nezažily. O to jsou ničivější a nebezpečnější, protože John si neuvědomuje, že se ocitl uprostřed bitvy, která je strašlivější než všechny boje probíhající války.

Oklamaný si rafinovaně hraje s různými žánry, plynule přechází mezi romantickým dramatem a thrillerem s prvky hororu, což byl režisérčin záměr. „Když jsem film připravovala, vzpomněla jsem si na Misery nechce zemřít, ve kterém se muž stal hostem a zároveň vězněm. Měla jsem ho celé natáčení někde vzadu v hlavě. Byla to výzva, protože jsem nikdy nedělala nic podobného, je to mimo moji komfortní zónu,“ říká režisérka, která navzdory tomu uklidňuje své fanoušky, že její rukopis bude i tak ve filmu nepřehlédnutelný.

Délka akce: 94 minut
Rok výroby: 2017
Datum lokální premiéry: 13. červenec 2017

Informace o akci a jejím konání

Režie

  • Sofia Coppola

Podľa predlohy

  • Thomas Cullinan

Kamera

  • Philippe Le Sourd

Hrají

  • Colin Farrell
  • Nicole Kidman
  • Kirsten Dunst
  • Elle Fanning