Jazz World Photo 2017

Jazz World Photo 2017

Galerie

Tři desítky neúspěšnějších snímků světových fotografů , které vybrala odborná porota čtvrtého ročníku prestižní mezinárodní soutěže Jazz World Photo, budou k vidění od 3. ledna 2018 v písecké Galerii Portyč.

JAZZ WORLD PHOTO 2017 je čtvrtý ročník celosvětové soutěže, do které se mohou přihlásit fotografové bez jakýchkoliv limitů – je jedno, zda je někdo amatér nebo profesionál. Rozhoduje pouze kvalita a nápaditost výsledné fotografie. Do soutěže lze přihlásit jen jednu jedinou fotografii z uplynulého roku. Fotografie musí nějakým způsobem vycházet z jazzu, blues, word music a přidružených žánrů. Stačí pak svou fotografii a informace o sobě poslat prostřednictvím www.jazzworldphoto.com, na němž jsou i veškeré informace o soutěži.

4.ročník mezinárodní fotografické soutěže JAZZ WORLD PHOTO 2017 dospěl k vyhlášení vítězů při finálovém koncertě festivalu JAZZINEC (25.3.2017) ve Společenském centru UFFO v Trutnově. Dva dny předtím byla v Galerii Městského úřadu v Trutnově otevřena výstava 30 nejlepších snímků letošního ročníku (výstava umožní návštěvníkům vytipovat vítěze ještě před tím, než budou známy oficiální výsledky) a pak tradičně putuje po vlastech českých , moravských, evropských a i amerických. Od roku 2014 proběhlo 38 výstav na řadě festivalů a v galeriích v Evropě (Česká republika, Slovensko, Polsko, Belgie, Itálie), ale i v New Yorku.

Ve 4.ročníku se soutěže zúčastnilo 213 fotografů z 31 zemí! Téměř se opakovala situace z ročníku 2015, kdy tři vítězná místa obsadili účastníci z jedné země (Itálie); tentokrát první dvě místa patří Ukrajině! Zvítězil Oleg Panov se vskutku úchvatným snímkem bubeníka Franka Parkera, hned za ním se umístil Serhiy Horobets s pianistou Gregorym Privatem. Třetí místo dobyl Ital Andrea Rotili, který byl před dvěma lety shodou okolností vítězem ; jím zachycená pohybová kreace hrajícího pianisty Stefana Bollaniho je také úžasná!

Umělecká úroveň jazzové fotografie zaznamenala výrazný kvalitativní posun. „Už to není jen o tom, že jsou vyfoceni nejznámější muzikanti“,upřesňuje Tomáš Katschner, dramaturg festivalu Jazzinec a spoluorganizátor soutěže Jazz World Photo. „Je to více o emocích, atmosféře, a výtvarné stránce.

Aktivita Jazz World Photo vznikla původně jako trochu bláznivý nápad, který k životu přivedla trojice nadšenců – fotografů Patrika Marka a Ivana Prokopa a dramaturga a organizátora mezinárodního hudebního festivalu Jazzinec Tomáše Katschnera.

JAZZ WORLD PHOTO je od začátku součástí akce INTERNATIONAL JAZZ DAY.

Datum lokální premiéry: 3. leden 2018

Informace o akci a jejím konání