Obrazy, obrázky a to ostatní...

Obrazy, obrázky a to ostatní...

Galerie

Retrospektivní výstava výtvarníka a pedagoga Josefa Kaliby

2.2.– 3.3.2018 vernisáž proběhne 2. února od 17:00


Výstava je retrospektivním ohlédnutím za tvorbou výtvarníka a pedagoga Mgr.Josefa Kaliby při příležitosti jeho 70. narozenin.

Narozen v Praze, ale od 11 let naturalizovaný Písečák, je dodnes v pohybu mezi těmito dvěma městy, která zásadně ovlivnila jeho směřování.. Studentská léta ukončená maturitou na píseckém gymnáziu /1966/ zúročila bohaté a úrodné kulturní podhoubí Písku šedesátých let. V prvním půdním „ateliéru“ vznikají první malířské počiny, v diskusích s osobnostmi tehdejšího uměleckého světa se tříbí názory. To nakonec vyústilo v další směřování, kterému dalo podobu studium na Filosofické fakultě univerzity Karlovy /1969-1973/, obor výtvarná výchova – čeština. Těžko si lze představit šťastnější konstelaci, která mu zde přivedla do cesty takové osobnosti české kultury jakými byli výtvarník světového jména.Zdeněk Sýkora, klasik české knižní ilustrace Cyril Bouda a vynikající znalec dějin moderního umění PhDr.Miroslav Lamač. Teorie i praxe v dokonalé symbióze a na takové úrovni, že z jejich pedagogického působení studenti mohou čerpat vlastně po celý život. Malířské kurzy v plenéru se Zdeňkem Sýkorou pak zásadně ovlivnily výtvarné cítění a názory Josefa Kaliby. Byla to velmi plodná léta a některá díla z té doby lze shlédnout i na této výstavě.V té době také J.Kaliba zvítězil ve studentské soutěž knižních ilustrací.

Po absolutoriu se vrátil do Písku ke své rodině , věnoval se pedagogické činnosti a výtvarné umění bylo nadále jeho koničkem. Kromě malby a kresby rozšířil v sedmdesátých a osmdesátých letech své působení i na další obor – loutkářství. Pro písecký Loutkový spolek Nitka vytvářel nejprve scénografii, později podle jeho návrhů vznikaly i loutky, které jsou rovněž součástí výstavy.

Od devadesátých let působí jako pedagog na Střední škole designu a umění, knižní kultury a ekonomiky v Praze. Svým studentům předává kromě teorie i praktické zkušenosti na oblíbených malířských kurzech tak, jako je kdysi sám dostával od svých velkých učitelů.

Ke svým výtvarným činnostem přidal ještě další – fotografii. Jeho záběry nezapřou zkušené oko výtvarníka a objevují se i na obálkách časopisů. Ani ty na výstavě nebudou chybět.

Výstava bude zahájena 2.února v 17:00 vernisáží.

Samostatné výstavy:

Písek 1977¨> foyer divadla Fráni Šrámka

Milevsko 1979 > Kulturní dům

Společné výstavy:

Dobříš 1976

České Budějovice 1983, 1986

Plzeň 2003


Datum lokální premiéry: 2. únor 2018

Informace o akci a jejím konání