Sestry Havelkovy: 100 let První republiky + módní přehlídka "První republika"

Sestry Havelkovy: 100 let První republiky + módní přehlídka  "První republika"

Galerie

Pořad „100 let První republiky“ v provedení skupiny Sestry Havelkovy navozuje, skvělou swingovou hudbou období 20 – 40. let minulého století, atmosféru dané doby. Doby, která byla plná rytmu, tance, romantických lásek a snů. Pořad je obohacen módní přehlídkou dobových šatů z šatníku slavných hereček, jakou byla např. Adina Mandlová.

Přímou vzpomínku nejen na našeho prvního prezidenta T. G. Masaryka přinese pamětnice herečka Zdenka Procházková.

Soubor tvoří dámské vokální trio Olga Bímová, Petra Kohoutová a Anna Vávrová, dámy, které propadly kouzlu rané swingové hudby a již řadu let provázejí své posluchače do období mezi dvěma světovými válkami plného rytmu, tance, inspirace, čistých ideálů, romantických lásek a snů.

Sestry Havelkovy působily mnoho let jako trio v Originálním pražském synkopickém orchestru. V roce 1994 již jako kvarteto natočily první sólové album Až tě tvá dívenka zklame…

Pokusily se zde dobově interpretovat staré trampské písně za doprovodu kytary, kontrabasu a violinofonu. Písně se staly inspirací a podkladem k natočení televizního klipového filmu, v němž Sestry Havelkovy nejen zpívají, ale i hrají (scénář a režie Ondřej Havelka).

V roce 1995 odcházejí Sestry Havelkovy společně s Ondřejem Havelkou z OPSO a stávají se součástí nového orchestru Melody Makers Ondřeje Havelky. Zároveň však pokračují v sólových aktivitách. Budují si svůj malý orchestr pod vedením Jaroslava Šimíčka a natáčejí druhé album Bláznivý den – tentokrát z písní českého swingového autora Jiřího Traxlera.

Souboru Sestry Havelkovy o zachování nejčistší stylovosti se netýká jen vlastní interpretace a instrumentace českých, amerických a německých písní z 30.let, ale i celkového jevištního pojetí, průvodním slovem počínaje a dobovým projevem a dobovými kostýmy konče.

Vintage módní přehlídka První republika z unikátní sbírky Vlaďky Dobiášové

Originální módní přehlídka ze sbírek Vlaďky Dobiášové nabízí divákovi jedinečný vhled do módy i atmosféry vzniku našeho samostatného státu v jehož čele stanul první demokratický prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Byla to doba poválečná, bouřlivá, plná očekávání, obav i nejistot, ale zároveň přinášela velkou úlevu a uvolnění po mnoha letech útrap národa. V nově vzniklé republice zavládla svoboda a optimismus, který se projevoval v kultuře umění i v módě.

Jedinečná kolekce rób, doplňků a šperků První republiky ve vlastnictví známé sběratelky paní Vlaďky Dobiášové vznikala dlouhá léta a dnes má nevyčíslitelnou muzejní hodnotu. Krom dobové autentičnosti mají modely i zajímavou historii, spojenou s jejich původními majiteli. Všechny totiž pocházejí z šatníků slavných osobnosti té doby. Na mole uvidíte originální oblek Svatopluka Beneše, svrchníky Maxe Švabinského, oblečení Adiny Mandlové, šátek Oldřicha Nového, kabelky a kloboučky Věry Ferbasové, šaty Olgy Scheinpflugové a Nataši Gollové a mnoho dalších modelů.

Paní Vlaďka Dobiášová - medailonek

Rodačka z Prahy, absolvovala libeňské gymnázium a výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě UK, pod vedením prof. Zdeňka Sýkory. Od roku 1991 se věnuje pouze sběratelství dobového oblečení a módních doplňků.

Od dětství byla ovlivněna prvorepublikovými černobílými filmy, jejich představiteli a módou. V kombinaci s výtvarným cítěním se projevila záliba ve sbírání dobového oblečení, kabelek, klobouků a ostatních oděvních doplňků. Vzhledem k absenci stálého prezentačního prostoru se zrodil nápad mobilního muzea na kolečkách“, kterým byla v roce 1998 zahájena éra ojedinělých módních přehlídek s originály dobového oblečení. Sbírka zahrnuje modely z celého 20. století, ale i unikáty ze století předminulého. Často pocházejí z majetku filmových hvězd 1. Republiky např. A. Mandlové, N. Gollové, O. Nového, S. Beneše, apod., ale také politiků, významných osobností a umělců, nejen historických, ale i současných. Nejraději má předměty, se známým nebo dokonce zdokumentovaným původem a jejich příběhy.

Vlaďka Dobiášová pořádá rovněž výstavy, spolupracuje s mediálními subjekty a je poradcem v oblasti dobové módy.

Pořádá Centrum kultury města Písek.

Cena vstupenek v předprodeji 290 Kč, na místě 320 Kč.

Vstupenky si můžete zakoupit přímo zde on-line, případně s předstihem v pokladně Kulturního domu, pokladně Divadle Fráni Šrámka (Senior point) a hodinu před začátkem představení v pokladně divadla.

Délka akce: 90 minut
Datum lokální premiéry: 28. říjen 2018

Informace o akci a jejím konání

Interpret

  • Olga Bímová
  • Petra Kohoutová
  • Anna Vávrová