Filmový Písek - Dáma na kolejích

Galerie

Muzikál ze socialistické Prahy vypráví příběh řidičky Marie, která odhalí manželovu nevěru a rozhodne se mu pomstít. Vybere tedy společnou vkladní knížku, nakoupí si oblečení, aby byla atraktivnější, a rozhodne se přistupovat ke druhému pohlaví jako muži. V baru pozve mladého chlapce na drink, otevřeně ho svádí a při tanci ho vede. Dáma na kolejích má sice tendence ukazovat Marii jako emancipovanou ženu, v mnoha ohledech ovšem genderové stereotypy spíše potvrzuje a prohlubuje. Film často využívá davových scén se zpěvem, v nichž kolemjdoucí či sousedé komentují a abstrahují příběh. V prologu filmu tak zpívají zedníci na střechách, cestující v tramvaji i opraváři kolejí jako chór. Ve chvíli, kdy si jde Marie pro vkladní knížky, potká na schodech své sousedky s dětmi, které ji nápěvem „odpusťte mu, paní Kučerová" přemlouvají, aby se na svého muže nezlobila. Marie má myslet na svoje děti, které se v celém snímku ani jednou neobjeví, a muži má odpustit, protože je normální, že jsou muži nevěrní.

Dáma na kolejích se snaží vyprávět příběh obyčejných lidí ze současnosti jako melodrama a pomáhá si k tomu mnohými muzikálovými klišé, kdy výstupy se zpěvem mají situaci přidat na vážnosti. Chóry složené z normálních lidí, ať už sousedek na schodišti v paneláku, či zákazníků banky, však často vyznívají nuceně. Scény z exteriérů, například hned ta úvodní z Malostranského náměstí, naopak působí velmi opulentně díky hojnému komparzu a kameře pohybující se na jeřábu. Nesoulad mezi tématem a formálními prvky působí místy úsměvně, což podporují i dobové reálie.

Dáma na kolejích je druhým společným dílem režiséra Ladislava Rychmana a scenáristy Vratislava Blažka, opět v žánru muzikálu. Stojí však ve stínu jejich předchozího úspěšnějšího snímku Starci na chmelu.

Délka akce: 78 minut
Rok výroby: 1966
Datum lokální premiéry: 30. září 1966
Datum světové premiéry: 30. září 1966

Informace o akci a jejím konání