Josef Špaček & Miroslav Sekera

Josef Špaček & Miroslav Sekera

Galerie

Josef Špaček patří mezi absolutní špičku dnešní mladé generace houslistů. Studoval v Praze na konzervatoři u profesora Jaroslava Foltýna. Dále pokračoval na prestižním Curtis Institute of Music ve Filadelfii pod vedením Idy Kavafian, Jaimeho Lareda a Shmuela Askhenasiho. Svá studia zakončil ve třídě Itzhaka Perlmana na newyorské Juilliard School. V roce 2009 vyhrál na Novém Zélandu Mezinárodní houslovou soutěž Michaela Hilla, rok předtím získal na Mezinárodní soutěži Carla Nielsena třetí cenu a také cenu poroty mladých. V roce 2012 se stal laureátem světové houslové soutěže Královny Alžběty v Bruselu, která je odborníky považována za největší a nejnáročnější soutěž na světě s nejdelší historií. Josef je prvním českým houslistou, který se probojoval v této soutěži do finále. Od sezony 2011/2012 působí jako koncertní mistr České filharmonie a vedle této prestižní role úspěšně pokračuje v sólové kariéře.

Miroslav Sekera patří k výrazným osobnostem naší mladé klavírní generace. Jeho hra se vyznačuje smyslem pro barvu a jedinečností projevu. V roce 2002 se stal vítězem mezinárodní soutěže J. Brahmse v rakouském Portschachu. Již předtím získal ocenění v mnoha významných soutěžích u nás i v zahraničí, jako například cenu v soutěži F. Chopina v Mariánských Lázních, cenu v soutěži pořádané HAMU (Stipendium firmy YAMAHA) a cenu v mezinárodní soutěži v Gaillardu ve Francii.

Hře na klavír se věnuje od tří let, kdy jeho nevšední talent objevila vynikající pedagožka profesorka Zdena Janžurová. Současně s klavírem započal studium hry na housle. Díky umění hry na klavír a současně na housle byl vybrán do role malého Mozarta v oskarovém filmu „Amadeus“ režiséra Miloše Formana. Koncertuje v České republice i v zahraničí.

Vstupné 250 Kč, sleva pro seniory na pokladně 30 Kč


Pořádá Centrum kultury města Písek

Délka akce: 90 minut
Rok výroby: 2019
Datum lokální premiéry: 9. duben 2019

Informace o akci a jejím konání