Václav Špála - Na Otavě

Václav Špála - Na Otavě

Galerie

výstava

Výstavy obrazů Václava Špály - Na Otavě od 6. června do 18. srpna vystavuje Prácheňském muzeum.

Jak se přední český malíř nechal inspirovat nejbližším okolím města Písku Byla to právě řeka Otava, která propůjčila Václavu Špálovi svou modř a on ji pak nezaměnitelně přenesl na svá plátna. Výsledkem spojení jednoho z největších českých malířů a jihočeské řeky jsou obrazy, které představují vrchol české meziválečné krajinomalby.

Po devadesáti letech se díla Václava Špály z takzvaného modrého období opět vrací do míst svého vzniku, tedy do Písku. Výstava v Galerii Prácheňského muzea nabídne jedinečnou možnost zhlédnout vrchol tvorby předního českého malíře v nebývalém rozsahu. Ze sbírek veřejných institucí a od soukromých sběratelů se podařilo na výstavu zapůjčit zhruba polovinu ze známých děl zachycujících pohledy na řeku Otavu. ,,Ve spolupráci s předními českými institucemi jako je Národní Galerii v Praze, GASK v Kutné Hoře, GAVU v Chebu, AJG v Hluboké nad Vltavou a dalšími vznikla výstava, která jistě přiláká pozornost nejen odborné, ale i široké veřejnosti,“ přeje si kurátorka výstavy Martina Měřičková.

Součástí výstavy je i stejnojmenný katalog Václav Špála – Na Otavě, který mapuje pobyty slavného malíře na Písecku. Z dopisů, článků a archivních dokumentů skládá mozaiku jeho letních měsíců v letech 1929 a 1930, kdy trávil společně s rodinou prázdniny v lokalitě Cajska u Písku. Publikace obsahuje reprodukce všech vytavených děl a řadu dobových snímků. Jednu z kapitol též tvoří přepis rozhlasového rozhovoru se synem Václava Špály Janem, který na rodinné otavské pobyty rád vzpomínal.

Vstupné dle ceníku Prácheňského muzea

Pořádá Prácheňské muzeum

Datum lokální premiéry: 6. červen 2019

Informace o akci a jejím konání