Koncert o „Věčném dechu“ ~ Jan Adamus & Martin Levický

Koncert o „Věčném dechu“ ~ Jan Adamus & Martin Levický

Galerie

„DUO Adamus-Levický“

Jan Adamus - hoboj, anglický roh

Martin Levický - klavír

Cirkulované dýchání nebo-li „věčný dech“ je technika, kterou využívají někteří hráči na dechové nástroje. Cíl je jasný – dokázat se současně nadechnout a vydechnout. Touto technikou dýchání pak lze hrát bez přerušení neomezeně dlouhou dobu.

V předprodeji 100 Kč | na místě 130 Kč | seniorská sleva 50 Kč

Jan Adamus – hoboj, anglický roh

Jan Adamus patří k významným osobnostem současné klasické hudby. Jeho činnost směřuje od hry na hoboj, přes dirigování až k hudební vědě. V roce 1977 zazářil v soutěži Pražského jara, kde obdržel první cenu ve hře na hoboj. Prvenství v této soutěži mu otevřelo cestu na významná evropská i světová pódia. Koncertoval např. v Salzburgu (Festspielhaus), v Mnichově (Am Gasteig), v Norimberku (Meistersingerhalle), ve Španělsku, na Kubě, ve Spojených arabských Emirátech atd. Spolu s Josefem Sukem vystoupil v Rudolfinu ve Dvořákově síni na Mezinárodním festivalu Pražské jaro. S ním také natočil vůbec první CD v tehdejším Československu. V současnosti se Jan Adamus věnuje také dirigování. Studoval soukromě u Leoše Svárovského, profesora pražské AMU. Je také činný v oblasti organizování koncertů - v roce 2013 působil jako umělecký ředitel „Festivalu Mitte Europa“. Jeho vědecko-objevitelská činnost našla uplatnění ve vydavatelství „Edition Kunzelmann“ ve Švýcarsku, kde vyšly tiskem Hobojové koncerty Carlo Besozziho a Josefa Rejchy. Právě hobojové koncerty Carlo Besozziho přivedly Jana Adamuse k metodě cirkulovaného dýchání, která je pro hru na dechové nástroje velice přínosnou záležitostí a pro hudebního virtuóza formátu Jana Adamuse je téměř nezbytností její dokonalé zvládnutí.

Martin Levický – klavír

Martin Levický je mladý klavírista, vítěz nespočtu národních i mezinárodních hudebních soutěží a držitel ceny za nejlepší provedení skladby Arnolda Schönberga na hudebním festivalu Prag – Wien – Budapest v Rakousku v roce 2003. V roce 2005 zvítězil v mezinárodním konkursu o stipendium firmy Yamaha a v roce 2007 získal první cenu na soutěži Bohuslava Martinů v Praze. Velkého úspěchu dosáhl také vítězstvím na soutěži J. N. Hummela v Bratislavě (2011). Jako dvanáctiletý vystoupil s orchestrem pražských filharmoniků pod taktovkou Gaetana Delogu na slavnostním novoročním koncertu ve Španělském sále Pražského hradu. Sólově vystoupil s orchestrem Slovenské filharmonie, Filharmonie Brno, Virtuosi di Praga, Solisti di Praga, Bacau filharmonie, Orchestr Plzeňského divadla, Moravská filharmonie Olomouc a další. Koncertoval také v USA v Sewanee, kam byl v roce 2002 pozván na dvouměsíční studijní pobyt a v japonském Kjótó při světovém setkání mladých umělců (2006). Doprovázel též legendu, houslistu Josefa Suka při koncertu na zámku Štiřín.

Těšit se můžete na skladby Bedřicha Smetany, Ludwiga van Beethowena, Franze Schuberta, Carlo Besozziho, Antonia Pasculliho a Franze Xavera Richtera.

Spojení hoboj – klavír, Adamus – Levický určitě nikoho nezklame. Koncert zaručeně potěší nejenom milovníky klasické hudby, ale s jistotou překvapí každého, kdo se dosud nesetkal s technikou „věčného dechu“.


Datum lokální premiéry: 24. duben 2016

Informace o akci a jejím konání