Tříkrálový večer hudby, poezie a obrazů

Tříkrálový večer hudby, poezie a obrazů

TŘÍKRÁLOVÝ VEČER HUDBY, POEZIE A OBRAZŮ

Účinkují: Petr Hejna, Břetislav Bakala, Milan Princ

Hosté: Petr Hejna ml., Stanislav Zemek

Stejně jako před rokem vystoupí tato trojice píseckých umělců v písecké Trojici a v čase tříkrálovém. Místní varhany rozezní Břetislav Bakala jak citací starých mistrů varhanní tvorby, tak vlastní improvizací na tento královský nástroj. Poetickou část večera obstará básník a deklamátor Milan Princ, poetické texty jsou rovněž součástí hudební tvorby Petra Hejny. Jeho harmonicky bohaté kompozice pravidelně doprovází vizuálně působivá synchronní projekce.

Varhany, známé jako bývalý majetek cestovatele Jiřího Hanzelky, opět zahájí lednový podvečer, a to v bloku hráče na klávesové nástroje Břetislava Bakaly. Po vstupech zasvěcených poetické tvorbě, přednesené plodným a jazykově obrazotvorným autorem Milanem Princem, se návštěvníci přesunou do finále plného temnot noci, krásy přírody, bohatství lásky, otázek víry a pochyb, blízkosti smrti nebo nezvratné moci elementárních živlů. Petra Hejnu (kytara, programování nástrojů, vizualizace), vydatně podpoří na klávesy invenční Břetislav Bakala, autor mnoha melodických pasáží repertoáru, i velkoplošná projekce s tématikou korespondující s obsahem plošných skladeb, nebude chybět ani odskok ke klasické bluesové formě. Dojde jak na kompozice starší, tak z právě dokončovaného posledního alba, které pravděpodobně bude poslední počin po pětidiskových archivních nahrávkách z let 1973 - 1988, sólových albech „Světy v nás a kolem nás“ a „Labyrint vzpomínek a ráj snů“, dvojalbu 2 Generations „Krajiny mysli“ a následným titulům tohoto rodinného dua „Cesta do středu duše“ a „Místa klidu“.

Petr Hejna st. * 1955, absolvent pražské grafické školy, se hudbě aktivně věnuje od počátku 70. let, jeho kapelou tehdy prošla řada muzikantů, později působících např. v kapelách Motor Jany Kratochvílové, George a Beatovens Petra Nováka, 5P Luboše Pospíšila, doprovázejících Jiřího Stivína, Michala Prokopa, či dále úspěšných krom rocku i na poli jazzové i vážné hudby. Je autorem veškeré hudby a textů, žije na usedlosti v nedalekém Třebkově.

Břetislav Bakala * 1957 je po léta známý coby člen nedávno zaniklé kapely Good Company (dříve Dolmen) nebo stále aktivního bluesrockového Bluesandu, jeho brněnské jazzové začátky jsou spojeny se zpěvačkou Mirkou Křivánkovou a kapelou CHASA. Poslední roky působil jako stálý studiový spolupracovník pravděpodobně trvale nuceně stagnující kapely 2 Generations, kde byl krom Petra st. nedílnou součástí Petr Hejna ml., od jeho první CMP v r. 2015 však mu zdravotní důvody brání v aktivní hře.

Milan Princ * 1958, výrazný písecký poeta, absolvent Konzervatoře Jaroslava Ježka, je nejen místním znám jako autor poezie knižní i coby respektovaný textař, spojený především s dalším zdejším rodákem a přítelem Romanem Dragounem, ale i se spoustou dalších osobností naší hudební scény. S Petrem Hejnou je dlouhodobě pojí vztah ke kvalitní muzice, prosté plytkých textů a laciných hudebních postupů, vzájemně si rovněž několikrát přispěli účastí na svá alba. Společně pokřtí svá poslední díla v Podčáře 12. května, kdy bude na svět veřejně uvedena Princova Pozdní hodina a Hejnův Epilog, na albech obou tvůrců se podílejí četní spřátelení prestižní hosté.

Trojici postarších protagonistů v Trojici doplní mladí hosté - houslista Stanislav Zemek a zakládající člen rodinného dua 2 Generations Petr Hejna ml., který se po více než dvouleté odmlce, zapříčiněné opakovanými CMP, vrací k pódiové spolupráci s otcem.

Vstupenky pořídíte v předprodeji za 90 Kč, na místě pak budou k dispozici za 110 Kč.

Délka akce: 90 minut
Datum lokální premiéry: 7. leden 2018

Informace o akci a jejím konání