Pásmo studentských filmů 2 / Filmový Písek 2023

Pásmo studentských filmů 2 / Filmový Písek 2023

Galerie

Projekce filmů filmových škol FAMO, SVOŠV a FAMU.

Informace o programu Filmového Písku 2023 na www.filmovypisek.cz

Deniska umřela (8min)

Přestože se snažíme na ni mentálně připravit, smrt domácího mazlíčka nás mnohdy zaskočí. Tohle je příběh o chlapci a jeho fence Denisce, jejíž náhlá smrt přinese chlapci mnoho trápení. Pohroužen v hlubinách smutku nakonec chlapec přijde na to, že její smrt nemusí nutně znamenat, že je Deniska zcela pryč.

Jsem CODA (24min)

Film nás zavede do velké rodiny Sedláčkových a Půlpánových, kde jedinými slyšícími členy jsou jejich děti – CODA. V 80. letech pro tyto děti vznikl termín CODA, což je zkratka pro Children Of Deaf Adults – volně z angličtiny přeloženo jako slyšící děti neslyšících rodičů. Hlavní protagonistkou je šestnáctiletá slyšící dívka Jolanka, která žije ve střídavé péči svých neslyšících rodičů. Snaží se najít své místo ve světě, který sestává právě ze světa slyšících a neslyšících. Dokument poukazuje na to, jak se Jolanka vyrovnává s tímto specifickým prostředím a hledá vlastní identitu, své místo „mezi“ těmito dvěma světy. Sledujeme její každodenní život plný výzev, překážek i radostí, ať už se pohybuje ve světě slyšících nebo neslyšících. Jsem CODA přináší divákům jedinečný pohled na životy členů rodiny ze dvou odlišných jazykových kultur, pohled na jejich komunikaci v mluveném a znakovém jazyce. To vše v nás zanechává hluboké povědomí o síle lidského ducha a touhu po porozumění všem těm, kteří sdílí své světy s námi.

Polednice (4min)

Tento příběh by měl divákovi přiblížit, kde se vlastně polednice vzala. Děj pojednává o žebračce, která neví, co s neustále plačícím dítětem dělat.

Ice Break (20min)

Šestnáctiletá Alex je jediná dívka v chlapeckém hokejovém týmu, který trénuje její otec Michal. Je to drsná hokejistka, které ženský svět moc neříká. To se však začíná měnit, když se Alex zamiluje do jednoho ze spoluhráčů a zatouží po tom, aby ji okolí začalo vnímat více jako dívku.

Délka akce: 56 minut
Rok výroby: 2023
Datum lokální premiéry: 6. říjen 2023
Datum světové premiéry: 6. říjen 2023

Informace o akci a jejím konání