Jazz in Písek 2021

Jazz in Písek 2021

Galerie

Jazzový festival

5. ročník festivalu Jazz in Písek proběhne 6. srpna 2021 na zahradě Kulturního domu. Letošní ročník bude opravdu hvězdně obsazený. Více informací na www.jazzinpisek.cz.

Program:

17:00 Zabelov Group

18:00 Allison Wheeler kvintet

19:30 Alf Carlsson/ Jiří Kotača Quartet

21:00 Kristina Barta


17:00 Zabelov Group

Česko-běloruská dvojice Zabelov Group se pohybuje na hranici avantgardního jazzu a cinematické hudby. Roman Zabelov pochází z malé vesnice Žiliči v Bělorusku a hra na akordeon pro něj byla přirozeným rodinným dědictvím – dědeček, otec i oba dva starší bratři jsou uznávanými akordeonisty. V kapele se výrazně uplatňuje také éterickým vokálem. Vedle něho Jan Šikl vystudoval skladbu na konzervatoři, kromě hraní na bicí a trubku v Zabelov Group působí ve skupině Korjen, spolupracuje s Orchestrem Berg a tvoří scénickou hudbu pro divadlo či rozhlas.

18:00 Allison Wheeler kvintet

Americká vokalistka Allison Wheeler, držitelka studentské ceny Down Beatu, vystoupí 6. srpna se svým kvartetem od 18 hodin na festivalu Jazz in Písek. Zpěvačka, skladatelka a aranžérka je původem z kalifornského Monterey, ale v Evropě už se výtečně zabydlela, působí tu nejen jako všestranná zpěvačka s velkými improvizačními schopnostmi, ale také jako pedagožka.

Průpravu získala Alison na University of Northern Colorado, kde byla žačkou zpěvačky, skladatelky a aranžérky Julie Dollison a jejího manžela, aranžéra a kapelníka Kerryho Marshe, specializujícího se na aranžmá pro jazzové vokální kapely, jazzové sbory a skupiny. Už na škole získala cenu časopisu Down Beat pro Vysokoškolského vokalistu roku 2018. Další ocenění sbírala spolu s universitním ansámblem Vocal Lab.

Původním zaměřením Allison Wheeler ovšem nebyl jazz, ale výtvarné umění. Teprve kvůli lásce k muzice opustila výtvarnou školu. Neznamená to však, že by starou lásku opustila definitivně. Intenzivně se zajímá o komunikaci vizuálního umění s hudbou. Možná pávě toto „mezioborové“ ovlivňování pomáhá dodávat její muzice a zpěvu barevnost a hlubokou pocitovost.

19:30 Alf Carlsson/ Jiří Kotača Quartet

Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet je společný projekt švédského kytaristy Alfa Carlssona a českého trumpetisty Jiřího Kotači. Tyto dva muzikanty spojilo studium v nizozemském Rotterdamu a půl roku po jejich návratu do rodných zemí i plánovaný výlet Alfa do ČR, ze kterého se nakonec stala krátká šňůra a posléze regulérní kapela, která funguje již třetím rokem a odehrála mnoho koncertů na jazzových festivalech a v klubech ve Švédsku, Slovensku a České republice. Kapelu doplnili nejžádanější slovenští jazzmani nejmladší generace - Peter Korman na kontrabas a Kristián Kuruc na bicí nástroje. V hudbě kvarteta se mísí vlivy lyrické skandinávské hudby a moderního jazzu se špetkou moravského a slovenského folkloru, což přináší unikátní zvukovou kombinaci této kapely, která klade důraz na zvukovou pestrost, silné melodie a pracuje s propojováním odlišných hudebních tradic a kořenů jednotlivých členů kapely. Členové kapely mají zkušenosti s koncertování s Grammy nominovanými hudebníky jako je Ilja Reijngoud či Sulivan Fortner. Samotní kapelníci patří mezi oceňované hudebníky mladé generace ve svých zemích. Alf Carlsson komponoval hudbu pro Nobelovu cenu míru a Jiří Kotača je nominovaným umělcem na Cenu Anděl a držitelem ceny Česká jazzová sklizeň 2020.

21:00 Kristina Barta

Kristina Barta je uznávanou českou jazzovou pianistkou a skladatelkou. Úspěšně absolvovala magisterské studium na Akademii múzických umění v Praze. V minulosti se též věnovala studiu klasické hudby a hře na hoboj. Je držitelkou několika hudebních cen mj. finalistkou Euroradio Jazz Competition 2017. Začátkem roku 2021 vydala své druhé album u rakouského hudebního vydavatelství Alessa Records s titulem “Love and Passion”, na němž hostuje sestra Martina a špičkový český violoncellista Šimon Marek.


Vstupné 150 Kč.

Pořádá Centrum kultury města Písek

Délka akce: 360 minut
Rok výroby: 2021
Datum lokální premiéry: 6. srpen 2021

Informace o akci a jejím konání