Koncert pro dvě cella

Koncert pro dvě cella

Galerie

Violoncellové duo

Židovská hudba a klezmer pro dvě violoncella v podání Dominiky Weiss Hoškové a Jiřího Hoška, jedné z nejvýraznějších postav interpretačního umění současnosti.

Mladá violoncellistka Dominika Weiss Hošková se po návratu ze zahraničního studia v Jeruzalémě dnes řadí k výrazným osobnostem současné české violoncellové školy, což dokázala i v řadě prestižních mezinárodních soutěží. Se svým otcem a učitelem, renomovaným violoncellovým virtuózem a mnohaletým pedagogem pražské HAMU doc. Jiřím Hoškem, také vystupuje doma i v zahraničí, přičemž s velikým ohlasem se setkávají violoncellové kompozice židovských skladatelů 19. - 20. století.

Vstupné v předprodeji 180 Kč, na místě 220 Kč.


Dominika Weiss Hošková pokračovala po studiích na Pražské konzervatoři (prof. V. Jírovec, prof. V. Kočí) a soukromých lekcích u prof. Miloše Sádla na HAMU, kde absolvovala magisterské studium, ve třídě svého otce doc. Jiřího Hoška (2007). Později studovala v Izraeli na Jerusalem Academy of Music (prof. Zvi Plesser – violoncello, prof. Avi Abramovic – komorní hudba). Získala mnohá ocenění v České republice i zahraničí – v roce 2009 se stala absolutní vítězkou ve všeoborové smyčcové soutěži The competition in memory of David Gritz, v červnu 2010 byly její aktivity oceněny udělením Stříbrné medaile Senátu Parlamentu České republiky za šíření dobrého jména a tradic České republiky ve Státě Izrael.

Jiří Hošek studoval hru na violoncello na pražské AMU u prof. Miloše Sádla. Zúčastnil se úspěšně celé řady mezinárodních interpretačních soutěží, ve hře se zdokonaloval v mistrovských kurzech v Paříži, Nice a Budapešti. V letech 1991–1996 byl koncertním mistrem violoncellové sekce Symfonického orchestru Českého rozhlasu a od roku 1988 je jeho sólistou. Stal se laureátem Mezinárodní violoncellové soutěže Pražského jara 1980. V březnu 1998 byl jmenován sólistou Českého rozhlasu.

Program koncertu:

Ernst BLOCH (1880 - 1959):

From Jewish Live (Suita)

Modlitba

Prosba

Židovská píseň

Jiří HOŠEK (*1955):

Židovské melodie v úpravě pro dvě violoncella

/výběr z cyklu, 1. část/

Max Christian Friedrich BRUCH (1838 - 1920):

Kol Nidrei, Adagio pro violoncello a varhany op. 47

Jiří HOŠEK (*1955):

Židovské melodie v úpravě pro dvě violoncella

/výběr z cyklu, 2. část/

David POPPER (1843 - 1913):

Suita for two Cellos op. 16 (výběr)

Largo espessivo, Marcia. Finale


Pořádá Centrum kultury města Písek

Délka akce: 120 minut
Rok výroby: 2022
Datum lokální premiéry: 8. květen 2022

Informace o akci a jejím konání