Nebýt sám

Galerie

Pásmo představí filmy pětice nadějných režisérů, jejichž postavy bloudí světem a hledají spřízněné duše. Tato putování jsou plná absurdity, smutku, legrace i děsu… Film Rituály byl oceněn Českým lvem za nejlepší krátkometrážní film.

Atestace (r. Jan Hecht, 30 min.)

V předvečer vánočních svátků nastupuje mladý nezkušený lékař na svou první noční službu. Zkušenější kolegové odcházejí k rodinám a nic nenasvědčuje tomu, že se klidná noc stane bojem o dětský život a profesní i osobní atestací.

Láska od 9 do 5 (r. Jakub Jirásek, 16 min.)

Vyhazovač Riky, se kterým se nedávno rozešla přítelkyně, má před sebou další směnu „na dveřích". Přestože je úterý, tak je tato noc jiná – je Valentýn. Noc, kdy nikdo nechce být sám. Riky je rád, že ji stráví se svými kolegy, Modřínem a Matesem. Na práci toho mají dost. Nezletilí chtějí dovnitř, opilci nechtějí ven a všichni stále ztrácí lístky od šatny. Do toho všeho se objeví Rikyho bývalá přítelkyně a nepřichází sama.

Rituály (r. Damián Vondrášek, 16 min.)

Michal se narodil s rozštěpem obličeje, Ondra je ze sociálně slabé rodiny. Oběma je dvanáct, nikdy moc nezapadali do kolektivu. Chtějí se už konečně vymanit z pozice outsiderů, a tak se rozhodnou podstoupit přijímací rituál do místního pouličního gangu. Společně mají jedno odpoledne na to, aby gangu dokázali, že si zaslouží jejich respekt. Lákavé dobrodružství se ale brzy změní v iniciační rituál do dospělosti.

Yung Michal (r. Štěpán FOK Vodrážka, 17 min.)

Patnáctiletý Michal se na Instagramu prezentuje jako rapper, kterému ke slávě chybí jen krůček. Ve skutečnosti tráví celé dny obracením hamburgerů na místě, ze kterého ještě nikdy nikdo neprorazil. Podaří se mu splnit si svůj sen během dnešního odpoledne?

Zahrada ráje (r. Vojtěch Novotný, 27 min.)

Ukrajinec Matys je outsider, který se s touhou po lepším životě přistěhoval se sestrou do Česka. Situace však není ideální ani zde. Záblesk naděje přichází, když se konečně naskýtá příležitost uplatnění a Matys odjíždí pracovat na chatu v lesích. Její majitelka i magické prostředí ho okouzlí. Otázkou je, jak dlouho pocity radosti a štěstí vydrží…

Délka akce: 106 minut
Rok výroby: 2023

Informace o akci a jejím konání