Vínem proti pohanství aneb staročeský Dekameron ~ Vlastimil Vondruška a Ginevra

Vínem proti pohanství aneb staročeský Dekameron ~ Vlastimil Vondruška a Ginevra

Divadelní představení nabízí zábavné vyprávění, čtení z kronik, dobové písně a tance, ale také laskavý humor a zamyšlení nad dnešním životem.

Co všechno se může semlít v renesančním šenku, v němž se sejde mistr svobodných umění, pár potulných trubadúrů a krásná šenkýřka. Spolu se spisovatelem Vlastimilem Vondruškou a hudební skupinou Ginevra se vydáme do časů, kdy lidé ochotně hřešili, a nikdo netrestal muže, pokud se k ženám chovali jako rytíři. Divákům se odhalí dávno minulý svět pijáctví a milostného umění našich předků, právě tak jako rozverných písní i tklivých balad. Určitě je pobaví historky necudné i romantické.

Autoři upozorňují, že představení není vhodné pro děti a škarohlídy.

Vlastimil Vondruška o představení:

V našem představení se přeneseme do konce středověku nebo na počátek renesance, na datu nezáleží. Nahlédneme do šenku, kde se setká univerzitní mistr, pronásledovaný inkvizicí, se skupinou chudých trubadúrů. V zábavě zdatně sekunduje šenkýřka a její sklepnice, které umějí mnohem víc, než jen rozlévat víno. Vyprávím, čtu ukázky z kronik, písně obstarává příbramská hudební skupina Ginevra, a musím říci, že skvěle! Sklepnice k tomu půvabně tančí. A jak to už v šenku bývá, semele se všechno možné, od přípitků a veršů o pijáctví až k církevním předpisům o tom, jak se má žena správně milostně oddávat manželovi a kolikrát je nevěra přípustná, aby byla hříšnice ještě spasena. I když je při tom všem hodně smíchu, není to rozhodně jen zábava pro zábavu. Naším cílem bylo současně tak trochu se zamyslet nad pomíjivostí našeho života, ale také nad odpovědností, kterou máme vůči této zemi a našim potomkům, stejně jako to dělávám ve svých historických románech. A že si tropíme posměšky z dnešního uspěchaného světa, nadutých politiků, ale také sami ze sebe není ani třeba dodávat. Protože smích je spolu s věrností a svobodou tím nejcennějším, co máme.

Historik, publicista a spisovatel Vlastimil Vondruška Vás také zve 13. listopadu v 17:00 na křest Husitské epopeje 7 (několikadílná sága vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království) do Prácheňského muzea v Písku.

Ginevra vstoupila na hudební scénu v roce 1997, zpočátku hrála převzaté písně, na které navázala vlastní tvorbou na témata z české historie. Pověsti, balady, příběhy i historické události jsou pro Ginevru velkou inspirací již druhé desetiletí. Mezi písněmi můžete najít smutné balady, veselé skočné kramářské písničky, bojové chorály, ale i skladby k zamyšlení.

Pestrost témat volně inspirovaných středověkem podporuje i aranžmá písní spolu s nástrojovým obsazením. Převládají soudobé hudební nástroje jako kytary, mandolína, mandola, elektrická basa, housle, flétny, konga, doplněné o repliky historických krumhornů a rytmických nástrojů. Výstižné i vtipné je označení tvorby Ginevry jako „diskotéka Karla IV.“

Délka akce: 150 minut

Informace o akci a jejím konání

Autor inscenace

  • Vlastimil Vondruška

Hrají

  • Vlastimil Vondruška
  • Ginevra